Teatrul Andrei Mureșanu

Teatrul Andrei Mureșanu


Address

Str. Kőrösi Csoma Sándor nr. 10, Sfântu Gheorghe, România,

Telefonszám

Leírás

Teatrul „Andrei Mureșanu” a fost înființat pe 12 aprilie 1987 din dorința autorităților comuniste de a exista și la Sfântu Gheorghe o secție română de teatru.

În cei 30 de ani de activitate (până în anul 2017), pe scena teatrului au urcat mari personalități ale culturii naționale, precum Ion Caramitru, Horațiu Mălăele, și internaționale, cu ocazia festivalurilor bine cunoscute precum ATELIER, Transform@, TAMper. Aceste festivaluri au adus o nouă perspectivă în abordarea spectacolului de teatru; au fost respinse tehnicile clasice de abordare ale spectacolului, fiind astfel înlocuite cu unele alternative: teatru-dans, teatru-imagine, de strada sau cafe-theatre. În programul festivalurilor au fost incluse producții din România, dar și din Ungaria, Elveția, Franța, Cehia, Brazilia etc.

TAM a produs spectacole de mare originalitate și a organizat festivaluri deosebit de importante, iar piesele montate în cadrul instituției au primit recunoaşterea valorii lor, atât pe plan național cât şi internaţional.

Teatrul „Andrei Mureșanu” a fost invitat în mari festivaluri de teatru europene, precum Leipzig (Germania), Nitra (Slovacia), Zsámbék (Ungaria), Trabzon (Turcia), Tampere (Finlanda), Berna (Elveţia), Torino (Italia), Faro (Portugalia), Varna (Bulgaria), Edinburgh și a colaborat cu regizori, scenografi, compozitori, coregrafi şi actori, de cea mai înaltă calitate, formând în timp o echipă artistică şi tehnică de un înalt profesionalism.

Succesele sale se leagă, în principal, de spectacolele realizate aici de Radu Afrim (Alge, Trei surori, David’s Boutique, De mână, Lucia patinează, Mai întâi te naști), însă a încercat întotdeauna să ajute tineri actori, artişti sau creatori să-şi lanseze cariera la Sfântu Gheorghe.

Teatrul „Andrei Mureşanu” este recunoscut drept unul din primele şi puţinele teatre din România care au găzduit şi au produs experimentul artistic. Aşadar, TAM şi-a construit identitatea mereu în căutarea de noi forme de expresie teatrală, pe care le-a găzduit prin lansarea şi organizarea unor curajoase concepte de festival, cum au fost Atelier şi TAMper2; în acelaşi timp, Teatrul „Andrei Mureşanu" a şi produs experimente teatrale, prin spectacole semnate de tineri artişti care refuzau căile bătătorite, iar cel mai valoros dintre ei, Radu Afrim, a şi devenit un adevărat brand pentru teatrul românesc din Secuime. Dacă un brand înseamnă garanţie de calitate şi vizibilitate, realitatea este că toate spectacolele montate de Radu Afrim cu Trupa din Sf. Gheorghe i-au adus lui „Andrei Mureşanu” succes de public şi de presă şi l-au introdus în lumea bună a teatrului românesc şi european.

La TAM se regăsesc cele mai diverse formule de teatru – de la poemul suprarealist în registru cinematografic al lui Radu Afrim, Mai întâi te naşti, până la farsa tragică, Moartea pentru patrie, în regia Mirelei Bucur, sau o farsă magică între prieteni, în care se improvizează pînă la delir pe teme shakespeareane, Operele complete ale lui Shakespeare, pe scurt, în regia lui Lucian Tion...

Photo Gallery

Hasonló helyek

Kézdivásárhelyi Városi Színház

Színház

Cimborák Bábszínház

Színház

M Studio Mozgásszínház

Színház

Háromszék Táncegyüttes

Színház

Tamási Áron Színház

Színház